פיצויים בגין
תאונה בחו"ל
פיצוי בגין תאונה בחו"ל
תאונות נזקי גוף עלולות להתרחש בחו"ל, אפילו באמצע חופשה משפחתית או נסיעה עסקית. מדובר ללא ספק באירוע שיכול להרוס טיול ולגרום לעוגמת נפש רבה. על כן חשוב לדעת שבמקרים אלה, שבהם נפגעתם (אתם או בני משפחתכם) בחו"ל, ייתכן והנפגע זכאי לפיצוי כספי. בין אם בשל נזקי הגוף שנגרמו בתאונה ובין אם בגין עלות הטיפולים בחו"ל ובישראל.
כיצד זה עומד ואת מי תובעים? כל מקרה נבחן לגופו אך להלן כמה מהדרכים האפשריות לקבלת פיצוי בגין תאונה בחו"ל. בואו נכיר (בקצרה) את הגורמים שיכולים להיות חבים בפיצוי, ונלמד גם על הקשיים המאפיינים את כל אחד מהנתיבים האופציונאליים.
תביעה מכוח ביטוח נסיעות לח"ול
האופציה הראשונה והנפוצה לפיצויים בגין תאונה בחו"ל היא תביעת ביטוח, אשר מוגשת כנגד חברת הביטוח אשר ביטחה את הנפגע בביטוח נסיעות לחו"ל בדיוק לטובת מצבים אלה. ביטוח נסיעות לחו"ל הוא מהביטוחים הפופולריים והשכיחים ביותר. בעיקר בשל המודעות מצד הנוסעים הישראלים ובזכות העובדה שניתן לרכוש אותו ממש בלחיצת כפתור. יתרה מזו, לפי נתוני משרד האוצר, 91% מהתביעות המוגשות מכוח ביטוח נסיעות לחו"ל משולמות בסופו של דבר (ייתכן שלא בעבור כל הסכום, אך בהחלט מדובר בנתון מעודד).
אולם פוליסות ביטוח נסיעות לחו"ל אינן זהות ומשתנות בין חברה לחברה. רוב חברות הביטוח מציעות מספר תוכניות של ביטוח נסיעות לחו"ל, ובמקרים מסוימים מבצעות בדיקות מקדימות אודות מצב רפואי. בין ההרחבות המוכרות ידועה במיוחד תוספת "ספורט אתגרי". תוספת אשר משמעותה כיסוי ביטוחי גם בעבור תאונות ונזקי גוף שהיו כתוצאה מפעילות ספורטיבית או אטרקציות שונות.
נוסע שנפגע בחו"ל בתאונה ויש לו ביטוח נסיעות רשאי להפעיל את הפוליסה ולזכות בפיצויים. יודגש כי מדובר בפוליסות מרחיבות אשר יכולות לעתים לזכות את הנפגע ובני משפחתו לא רק בעבור הטיפול הרפואי והנזקים העתידיים אלא גם בגין השלכות כמו שינויי טיסה, שהות לא מתוכננת בחו"ל, אשפוז בבתי חולים ועוד.
חברות הביטוח עלולות להעלות טענות שונות כנגד מבוטחים המבקשים לקבל פיצוי בעקבות נזקי גוף שנגרמו בחו"ל ומכוח ביטוח נסיעות. החל מטענות אשר נוגעות לעצם התרחשות התאונה, דרך טענות העוסקות בתחולתו של הביטוח במקרה הספציפי וכלה (כמו בכל תביעה נזיקית) בקשר למידת הנזק שנגרם.
כמו בכל תביעת ביטוח, גם תביעת ביטוח לאחר תאונה בחו"ל צריך לדעת לנהל בחוכמה. רצוי לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי בהקדם האפשרי ובמקביל לדאוג לתעד את האירוע בצורה הרחבה ביותר (תמונות, עדי ראייה, פרטים וכיוצא בזה). כמו כן יש להקפיד על שמירת כל מסמך, חשבונית, קבלה וכו'. במידה שחברת הביטוח איננה מוכנה לשאת בתשלום בהתאם לפוליסה עליה לפרט במכתב דחייה את הסיבה לכך. אם קיבלתם מכתב דחייה, מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בתחום בכדי לבחון האם סיבת הדחייה אכן עומדת במבחן הפוליסה, החוק והפסיקה.
תביעה נגד החברה שמארגנת את הטיול
במידה שהנסיעה אורגנה ו/או תוכננה על ידי חברה ישראלית, ייתכן וניתן להגיש תביעה כנגד חברה זו. למשל, נפילה בטיול מאורגן למבוגרים שתוכנן במסלול שאיננו תואם את גיל המשתתפים, בילוי במועדון לילה צפוף וחשוך שסיכן את המטיילים וכדומה.
רשלנות מצד החברה הישראלית המארגנת/מתכננת את הטיול יכול להיות עילה להגשת תביעת פיצויים. כל חברה המארגנת טיולים לחו"ל נושאת באחריות לפי סעיפים 35 ו-36 לפקודת הנזיקין (עוולת הרשלנות). היא חבה בחובת זהירות אל מול המטיילים אשר התקשרו עמה, ואשר מסתמכים על ניסיונה ומומחיותה. יצוין כי גם סעיפים בחוזה של הטיול אשר "פוטרים" לכאורה את החברה המארגנת מאחריות מסוג זה, אינם בהכרח קבילים ביום-פקודה.
מצד שני, לא מוטלת על החברה המארגנת אחריות לכל נזק ונזק. האחריות, מבחינה משפטית, מוטלת על החברה רק אם יוכח שהיא לא נקטה במידת הזהירות המצופה ממנה בתור "מארגנת טיולים סבירה". חשוב גם לדעת כי החברה המארגנת מחויבת מכוח אחריותה הנ"ל לבחור בקפידה את השירותים והאמצעים הדרושים לקיומו של הטיול.
תביעה ישירה נגד גורם בחו"ל
אופציה נוספת, אם כי מורכבת הרבה יותר, היא להגיש תביעה כנגד הגורם הרשלן בחו"ל. למשל, תביעה נגד בית מלון בחו"ל לאחר מעידה על מדרגה משובשת בלובי או תביעה נגד חברת ביטוח של רכב במדינה זרה בעקבות תאונת דרכים.
תביעה מסוג זה איננה עניין של מה בכך. עליה להיות מוגשת בהתאם לדין המקומי והחוק במדינה המדוברת, שאינם זהים למשפט הישראלי. על מנת לעמוד במשימה זו הנפגע יידרש ככל הנראה לנהל את התיק בעזרת עורכי דין מקומיים ולעתים ב"שלט רחוק". אלמנטים אלה עלולים לייקר מאד את המלאכה והופכים אותה למסובכת מאד (בלשון המעטה).
לסיכום,
תאונה בחו"ל עלולה לבוא לידי ביטוי באופנים שונים. תאונת דרכים, תאונה בפעילות ספורטיבית, תאונה בהליכה ברחוב, תאונה ימית, נזק בעקבות החלקה ועוד. הנזקים שעלולים להיגרם כתוצאה מהאירוע יכולים להיות קלים אבל גם חמורים וקשים (עד כדי מוות). בין אם יש לכם פוליסת ביטוח נסיעות, בין אם אתם מעוניינים להגיש תביעה נגד גורם שארגן את הטיול בחו"ל, ובין אם גם וגם, חשוב לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי ופרטני.
צור קשר להערכת סיכויי ההצלחה ותיאום פגישת ייעוץ.