רשלנות רפואית בעקבות זיהום
זיהומים הם מהתופעות הקשות בעולם הרפואה בכלל ובישראל בפרט. הנה לאחרונה, מבקר המדינה התייחס לנושא במסגרת דו"ח רשמי. דו"ח אשר חשף כי 4,000-6,000 אזרחים בישראל נדבקים מזיהומים בבתי חולים, וכי מדובר על כ-300-500 מתים מדי שנה. יתרה מזו, זיהומים אינם רק נחלתם של המבקרים בבתי החולים. אדם יכול להידבק בזיהום גם במקומות אחרים, החל ממקום העבודה וכלה במרחב הציבורי.
לא אחת, רשלנות רפואית בעקבות זיהום קשורה לאבחון המאוחר של ההידבקות ו/או למענה שניתן לה בלוחות זמנים הכרחיים. בדומה לסוגיות אחרות ברפואה, כמו סרטן או שבץ מוחי, טיפול בזיהומים מקיים קשר הדוק בין מועד האבחנה לתגובה של הצוות הרפואי. זיהום שלא אובחן במהירות, למרות שהיה עליו להיות מאובחן, עלול להוליד שרשרת טיפול רשלנית (לעתים קטלנית ובלתי הפיכה). בנוסף, ישנם מקרים בהם הרשלנות הרפואית נובעת מתוך חשיפתו של המטופל לזיהום בעקבות אי הקפדה על תנאים סטריליים, שימוש בציוד מזוהם וכדומה.
כיצד מוכיחים רשלנות רפואית בטיפול בזיהום?
חשוב לזכור כי לא כל הידבקות בזיהום מעידה בהכרח ובאופן קטגורי על קיומה של רשלנות רפואית. בין אם משום שגם אבחון מהיר לא תמיד יכול לסייע, בין אם מכיוון שלא כל זיהום בהכרח אפשר לאבחן, ובין אם משום שגם טיפול ראוי עלול שלא להניב את התוצאות המיטביות. בעניין זה יודגש כי יש להתייחס גם לזיהום עצמו. האם מדובר בזיהום נדיר, האם לפנינו זיהום מסוכן באופן מיוחד (כמו חיידק טורף), מהי הסיבה להידבקות בזיהום וכדומה.
הוכחת רשלנות רפואית בזיהומים צריכה להתבסס על מלוא יסודות עוולת הרשלנות שהינה עוולה נזיקית המוגדרת בפקודת הנזיקין, בסעיפים 35 ו-36. יסודותיה של עוולה זו הינם שלושה – רשלנות, נזק וקשר סיבתי. בכדי להוכיח את יסודות עוולת הרשלנות יש להציג חוות דעת רפואית הנכתבת על פי הרשומות הרפואיות שתיעדו את המקרה.
לא אחת, המומחה הרפואי שייבחר להליך יהיה זיהומולוג או מומחה לרפואה פנימית. כאשר הזיהום נוגע לתחום ספציפי, ייתכן והמומחה יהיה מהתחום המדובר (למשל, גסטרולוג בגין זיהום במערכת העיכול, גניקולוג בגין זיהום במהלך ניתוח קיסרי וכדומה). התאמת המומחה הרפואי לתיק קשורה לניתוח המשפטי שנעשה על ידי עורך הדין המלווה את המטופל ובני משפחתו.
כיצד המומחה הרפואי מבסס טענותיו? ובכן, בהתאם לנסיבות המקרה. לדוגמה, אם מדובר על סיטואציה של אבחון לקוי וטיפול מאוחר, המומחה יבחן את הרשומות הרפואיות, יבדוק את תלונותיו ותסמיניו של המטופל, ויקבע מהו לדידו המועד הראשון שבו היה אפשר וצריך לאבחן כי האחרון נדבק בזיהום מסוכן. המומחה ישים את האצבע על מועד האבחון בפועל, וייתן דעתו לשאלה האם פער הזמנים פגע בסיכויי ההחלמה והשפיע תוצאות ההידבקות.
במקרים בהם הזיהום אובחן במועד סביר, המומחה יבדוק האם הרופאים השכילו לספק למטופל את הטיפול הראוי, לעקוב אחריו, לבצע את ההתאמות הדרושות ולהמשיך להעניק את ההגנה הרפואית הטובה ביותר. ככל שיימצא שהטיפול בזיהום היה רשלני, קיימת לכאורה עילה להגשת תביעה.
שימו לב, גם אם המטופל נפטר מהזיהום, עילת התביעה איננה אובדת. בתי המשפט בישראל דנים לא אחת בתביעות אשר מוגשות על ידי בני משפחתו של מטופל שנפטר מזיהום. בסיטואציות אלה, יש לבחון היטב את הרשומות הרפואיות ולהצליבן עם סיבת המוות. במידה שיוכח כי המטופל נפטר מזיהום שטופל באופן רשלני, בית המשפט רשאי לפסוק פיצויים בהתאם.
פיצויים בגין רשלנות רפואית בזיהומים
זיהומים שטופלו ברשלנות עלולים לגרום לתוצאות קשות ביותר. לעתים עד כדי מות המטופל בטרם עת. סכומי הפיצויים בתביעות הללו נגזרים מהנזק אשר נגרם למטופל כתוצאה מהרשלנות בטיפול בזיהום ממנו סבל.
כאשר הפגיעה היא קשה וחמורה, גם סכומי הפיצויים הינם בהתאם. במקרה של מוות או נזק בלתי הפיך בשל זיהום, ייתכן והפיצויים יאמירו לכדי סכומים המגיעים למיליוני שקלים. בין היתר לאור אובדן ההכנסה הצפויה מהמנוח ב"שנים האבודות", ואם המטופל בחיים אך סובל מנכות קשה, גם בגין הטיפולים הרפואיים וההוצאות שיידרשו לכל חייו מעתה והלאה.
לדוגמה, בפסק דין שניתן על ידי בית המשפט השלום בהרצליה (ת"א 27779-08), נפסקו פיצויים בסך כ-500,000 שקלים לבני משפחתו של אדם שנפטר כתוצאה מטיפול לקוי בזיהום ממנו סבל עם הגיעו לבית החולים. בפסק הדין נקבע, על בסיס חוות דעת רפואיות של מספר מומחים (הן מטעם הצדדים והן מומחה שמונה על ידי בית המשפט), שייתכן והיה ניתן להציל את חייו של המנוח שנפטר במהלך האשפוז בעקבות הידבקות בחיידק טורף.
לעתים, גם אם קשה לקבוע מה גרם להידבקות בזיהום, יש ויהיה אפשר להוכיח רשלנות רפואית. כך לדוגמה ניתן ללמוד מפסק דין שניתן בבית המשפט המחוזי בע"א 752-11-11. שני מנותחים אשר נותחו בזה אחר זה על ידי אותו רופא לניתוח פשוט של תיקון בקע מפשעתי, לקו בזיהום נדיר ונדבקו בחיידק מסוכן.
בית המשפט קבע כי למרות שהסיבה להידבקות נותרה עלומה, ולמרות שאף אחד מהמומחים הרפואיים לא הצליח להצביע באופן ברור וחד משמעי על הסיבות להידבקות, יש מקום לקבוע כי מדובר ברשלנות רפואית. בין היתר לאור הנסיבות החריגות לפיהן שני מטופלים עוברים ניתוח, אצל אותו מנתח, בזה אחר זה, ונדבקים בחיידק נדיר ביותר.
לסיכום,
נפגעתם כתוצאה מזיהום בבית חולים? סבלתם מטיפול רשלני לאחר אבחון זיהום מסוכן? בן משפחה נפטר או נפגע באורח קשה בשל הידבקות בזיהום? ייתכן ואתם זכאים לפיצוי.
ההתמודדות עם תביעות בגין רשלנות רפואית בזיהומים דורשת מומחיות וניסיון. יש לבדוק היטב את הטיפול וכן לבחון לעומק את סוג הזיהום הספציפי שממנו סבל המטופל. מהי שכיחותו, מהי המסוכנות הנובעת ממנו, כיצד ניתן לאבחן אותו, מה יש לעשות בכדי לאבחן אותו, מהם הטיפולים הראויים שיש להעניק למטופל שנדבק בזיהום מסוג זה וכדומה. יש לעקוב אחר הפרקטיקה הרפואית המקובלת ולבחון האם היא יושמה בפועל.
את הדברים מנסחים בכתב תביעה על ידי עורך דין העוסק ברשלנות רפואית, ואשר עובד בצמוד למומחה רפואי בעל שם. רק הליכה בנתיב מורכב זה עשויה להוביל לפסיקת פיצויים בהתאם לנזקים שנגרמו.
יש לכם שאלה?
מלאו פרטיכם ונציג משרדינו
יחזור אליכם בהקדם.