מחלת הסרטן היא גורם התמותה מספר אחד במדינה. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדי שנה נפטרים בישראל למעלה מ-14,000 בני אדם מהמחלה וביחס לגורמי תמותה אחרים הסרטן נוטל "נתח" של כ-25% מכלל הפטירות. כמעט פי שניים יותר מסיבת התמותה השנייה ברשימה (מחלות לב). למרות שהסיבות לתחלואה בסרטן יכולות להיות רבות, לעתים המקור למחלה (או מקור מרכזי למחלה) טמון בתנאי העסקה. למשל, חשיפה לחומרים מסרטנים לאורך זמן, עמידה רצופה בשמש ללא קורת גג ועוד. במקרים אלה, אם העובד/הגמלאי יצליח להוכיח שהמחלה נגרמה כתוצאה מתנאי העבודה, או שלתנאי העבודה היה חלק משמעותי בתהליך התחלואה, ייתכן והוא יוכר כנפגע עבודה. כלומר, זכאי לתגמולים מהמוסד לביטוח לאומי. אם הסרטן היה תולדה של תנאי עבודה שמקורם ברשלנות מצד המעסיק, קיימת לנפגע עילה נוספת להגשת תביעה נזיקית נגד מקום העבודה.
מחלת מקצוע או מיקרוטראומה?
חוק הביטוח הלאומי, התשנ"ה-1995 קובע כי פגיעה בעבודה יכולה להיות תאונת עבודה שנגרמה לעובד תוך כדי העבודה ובעקבותיה (ואצל עצמאי במסגרת עיסוקו במשלח ידו) או מחלת מקצוע. מחלת מקצוע לעניין זה היא אחת מהמחלות המנויות בחוק (רשימה סגורה), וישנם כמה סוגי סרטן המוכרים כמחלות מקצוע. למשל, סרטן ריאות במקרה של עבודה בחשיפה לסיבי אסבסט. במקרים מסוימים שבהם הסרטן הוא תוצאה של תאונת עבודה, הדרך להכרה מביטוח לאומי עוברת על בסיס תורת המיקרוטראומה. תורה שהינה יציר הפסיקה אשר מאפשרת הכרה במחלות שאינן מחלות מקצוע לאחר הוכחת תנאי העסקה לא בטיחותיים לאורך תקופה ממושכת. כך או כך, על מנת להביא להכרה בסרטן כפגיעה בעבודה יש להציג חוות דעת רפואית אשר קושרת בין תנאי ההעסקה לבין פרוץ המחלה. חשוב להדגיש שתנאי העבודה אינם צריכים להיות הגורם היחיד למחלה והלכה פסוקה היא שדי בשיעור של כ-20% בכדי לייצר את הקשר הסיבתי הדרוש להכרה. במקרה מפורסם שנדון בבית הדין הארצי לעבודה (הלכת קורין, עב"ל 521/05) הוכר סרטן ריאות כתאונת עבודה למרות שהנפגע היה מעשן כבד ומומחים העריכו שהסיגריות היוו גורם של כ-80% לפרוץ הסרטן (ואילו תנאי העבודה 20% בלבד).
הוכחת הקשר בין הסרטן למקום העבודה
הוכחת הקשר בין תנאי העבודה לפרוץ הסרטן איננה משימה פשוטה. מדובר בסוגיה שיש להניח בידיהם של רופאים מומחים ועורכי דין העוסקים בתחום. רק שילוב בין הרפואה והמשפט, תוך הוכחת תנאי העבודה הפוגעניים, יצליח להביא להכרה המצופה. תוצאה שיכולה להקל מאד על החולה ובני משפחתו שכן משמעותה מענק חד פעמי או תגמולים חודשיים קבועים. במידה שהעובד נפטר מסרטן והמחלה מוכרת כפגיעה בעבודה (גם לאחר מותו), שאריו (יורשיו) זכאים לזכויות שונות.
תביעה נגד המעסיק
בדומה לכל פגיעה בעבודה מחלת הסרטן יכולה להוליד עילה ישירה כנגד המעסיק. דהיינו, טענה כי הסרטן התפתח אצל העובד בשל רשלנות מצד המעסיק ביצירת תנאים לא בטיחותיים ומסוכנים לבריאות העובדים. תביעה נגד המעסיק היא תביעת רשלנות המוגשת מכוח פקודת הנזיקין (סעיפים 35 ו-36). במקרה זה יש להוכיח את הרשלנות של המעסיק ואת הקשר הסיבתי שהיא מקיימת עם התפתחות מחלת הסרטן. חשוב להדגיש שאם הביטוח הלאומי קיבל את התביעה והכיר בעובד כנפגע עבודה, הפיצויים מהמעסיק מקוזזים עם הזכויות מביטוח לאומי (למניעת כפל פיצוי).