רשלנות רפואית בלידת פג
על פי נתוני משרד הבריאות, אחד מכל עשרה תינוקות בישראל נולד טרם זמנו. במספרים מוחלטים מדובר על כ-16,000 תינוקות בשנה (ומתוכם כ-3,000 "פגים קטנים" במשקלים נמוכים של מתחת לאחד ק"ג).
ההגדרה הרשמית לפג הינה לידה טרם סוף שבוע 37 להיריון. הרפואה הישראלית התקדמה מאד בטיפול בפגים וכיום שיעורי השרידות של יילודים אלה הינם גבוהים. היכולות הרפואיות מאפשרות גם שמירה על הריונות פגים ומגדילות במקביל את מספר הפגים הנולדים בכל שנה.
רשלנות רפואית במהלך לידת פג
למרות שהרפואה בישראל מתמודדת באופן מרשים במיוחד בטיפול בפגים, אנו נחשפים לא אחת גם למקרים של רשלנות רפואית. קרי, רשלנות אשר מתרחשת במהלך לידת פג או לאחר הלידה בעת הטיפול בפגיה. מדובר כמובן ברשלנות רפואית שעלולה לגרום לנזקים חמורים ביותר. בפרט נוכח רגישותו הבריאותית של הרך הנולד. כפועל יוצא מכך, הפיצויים הנפסקים בגין רשלנות רפואית בטיפול בפגים יכולים להגיע לכדי סכומים לא מבוטלים.
לייעוץ בנושא רשלנות רפואית בלידת פג השאירו פרטים
דוגמאות לרשלנות רפואית במהלך לידת פג
הנה לדוגמה, בפברואר 2016[1], בית המשפט המחוזי בבאר שבע פסק פיצויים בסך למעלה מ-9 מיליון שקלים בגין טיפול לקוי בפגיה שבא לידי ביטוי בניטור רשלני של מדדים קריטיים. במקרה זה דובר על פג שנולד בשבוע ה-27 ואשר כתוצאה מרשלנות רפואית בטיפול בו ב-40 השעות הראשונות לחייו, הוא סובל כיום משיתוק מוחין ונכות ברמה של 100%. הדוגמה הזו היא כמובן רק אחת מיני רבות. רשלנות רפואית בטיפול בפגים יכולה לבוא לידי ביטוי באופנים שונים כגון:
- עיכוב בהחלטה על ביצוע לידת פג בשבוע מוקדם למרות מצוקה עוברית.
- ביצוע רשלני של לידת פג על כל האתגרים המקופלים בהליך רפואי זה.
- אי ביצוע תקין של ניטור מדדי היילוד לאחר הלידה ו/או במהלך אשפוזו בפגייה.
- אי מתן מענה רפואי מהיר ויעיל למצוקת יילוד המאושפז בפגיה.
- חשיפת הרך הנולד לזיהומים בפגייה (ראו בהמשך).
- אי אבחון מחלות או בעיות רפואיות במהלך האשפוז בפגייה.
- ביצוע רשלני של פתרונות רפואיים לבעיות שהתגלו אצל היילוד בשבועות הראשונים לחייו.
[1] https://www.psakdin.co.il/Court/ת-א-1190-07-א-ש-קטין-ואח-נ-מדינת-ישראל-–-מרכז-רפואי-סוראסקי-איכילוב#.Wjeh0d8jSUk
הסיכונים הכרוכים בלידת פגים
לידת פג כרוכה בסיכונים רבים. הן בשבועות האחרונים של ההיריון, הן במהלך הלידה עצמה והן לאחר מכן במסגרת הטיפול בפגיה. לדוגמה, על פי דו"ח שפורסם בנובמבר 2017 על ידי הפורום למען פגים בישראל (לה"ב), כ-25% מהפגים שנולדים בשבועות 24-28 יסבלו מזיהום או דימום מוחי בדרגה כזו או אחרת.
שלומו ובריאותו של הרך הנולד דורשים מהצוות הרפואי הקפדה על קלה כחמורה. מדובר אפוא באחריות כבדה כאשר כל טעות (ותהיה זו הקטנה ביותר) עלולה להתגלגל לכדי מדרון חלקלק. יתרה מזו, וכפי שנאמר לעיל, רשלנות בטיפול בפג יכולה להתבטא בנזקים רפואיים קשים ובלתי הפיכים. לעתים עד כדי מות היילוד.
חשוב לציין כי במערכת הבריאות הישראלית קיימים פרוטוקולים מפורטים העוסקים בטיפול שיש להעניק לפגים עם אשפוזם בפגייה. חריגות או סטיות מהפרוטוקולים הנ"ל עלולות לעלות כדי רשלנות רפואית כאשר קיים קשר סיבתי בין הסטייה/החריגה לבין הנזק.
לא אחת, בתיקים הנוגעים לרשלנות רפואית בהקשר של פגים, הנתבעים טוענים כי עומס רב מוטל על הפגיות בבתי החולים ויש להתייחס גם לשיקולים של תקציב וכוח אדם. עם זאת, חשוב להדגיש כי בתי המשפט בישראל אינם נוטים להקל ראש באחריותם של הצוותים הרפואיים בפגיות ובחדרי הלידה. ככל שיוכח שהצוות חרג בטיפול מהחובות המוטלות עליו לפי הפרקטיקה הרפואית המקובלת, וככל שיוכח שהחריגה הנ"ל קשורה לנזקים שנגרמו ליילוד, ייתכן ובית המשפט יפסוק פיצויים בהתאם.
התמודדות עם תביעה בגין רשלנות רפואית בפגים
התמודדות עם תביעה בגין רשלנות רפואית בטיפול פג דורשת מקצועיות ברמה הגבוהה ביותר.
עורך הדין המייצג את התובעים צריך לבחון ביחד עם מומחים רפואיים את הרשומות הרבות אשר מתעדות את הטיפול שניתן ליילוד. החל ממעקב ההיריון, דרך הגעת האישה למיון יולדות ולחדר לידה, וכלה לאחר מכן בפגיה עצמה. לא אחת, הבדיקה המשפטית והרפואית נעשית בצמוד למומחה בתחום הנאונטולוגיה שהינה תחום רפואי שעניינו ביילודים בימי חייהם הראשונים.
צור קשר להערכת סיכויי ההצלחה ותיאום פגישת ייעוץ.