רשלנות רפואית במות עובר
אין צורך להכביר במילים אודות תחושות האובדן הקשות שמלוות מות עובר ברחם. בפרט כאשר מדובר במוות אשר נראה לכאורה כנובע מתוך טיפול רפואי רשלני, וביתר שאת אם המקרה אירע בשעות ההיריון האחרונות בואך חדר לידה.
נכון, לא כל מקרה של מות עובר מעיד בהכרח על רשלנות רפואית. הפלות מתרחשות גם בנסיבות טבעיות ולידות עלולות להסתבך. עם זאת, למרות ההתפתחות הרבה של מערכת הבריאות בישראל, במיוחד בנושאי היריון ולידה, אנו עדים גם היום למקרים מצערים של רשלנות רפואית אשר גרמה למות עובר ברחם (או במהלך הלידה). כיצד נפסקים פיצויים במקרים אלה ואיך נבחנת הרשלנות? על כך בקצרה בכתבה שלפניכם.
האם רשלנות רפואית?
מות עובר יכול להיות תוצאה של טיפול רפואי רשלני במעקב ההיריון או במהלך הלידה. על מנת להתחקות אחר הנסיבות שגרמו למותו של העובר יש לבחון לעומק מספר היבטים. למשל:
- האם האישה התלוננה על תסמינים שונים שהיו אמורים להדליק "נורה אדומה" לגבי מצוקה עוברית והאם תלונותיה נפלו על אוזניים קשובות (ומקצועיות)?
- האם תוצאותיהן של בדיקות מסוימות אשר נערכו ליולדת (ולעובר) במהלך ההיריון אכן פוענחו כנדרש?
- האם האישה הופנתה כראוי לבדיקות רלבנטיות ככל שהיה צורך בכך?
- כיצד הרופאים והצוותים הרפואיים התנהלו לאחר גילוי מצוקה עוברית והאם ניתן לה מענה מקצועי, מהיר ובהתאם לפרקטיקה הרפואית המקובלת?
במידה שבחינת הרשומות הרפואיות תעלה כי מדובר ברשלנות רפואית, וככל שניתן להוכיח ברמה רפואית ומשפטית שהיה אפשר למנוע את מותו של העובר, הדיון עובר לשאלת הנזק. קרי, מהו היקף הפיצויים המגיע להורים בעקבות מותו של העובר ברחם.
לייעוץ בנושא תביעת רשלנות רפואית השאירו פרטים
התפתחות הפסיקה בפיצויים בגין מות עובר בעקבות רשלנות רפואית
ניתוח הפסיקה הרלבנטית לגבי מות עובר ברחם מצביע על עלייה עקבית בפסיקת פיצויים בגין מקרים מסוג זה. קרי, אם בעבר בתי המשפט היו נוהגים לפסוק סכומי פיצויים "צנועים" יחסית בתיקים הללו, כיום ניתן לזהות מגמה של עלייה בסכומים הסופיים.
בעיקר תוך שאנו מזהים התייחסות לפרמטרים כמו מידת הרשלנות הרפואית, מועד מותו של העובר, הקושי של ההורים להיכנס להריון הנוכחי, סיכויי ההורים להרות בעתיד, השפעת מות העובר על ההורים וכדומה. כעת, נעבור לכמה דוגמאות בולטות.
בפסק דין שניתן בבית המשפט העליון ביוני 2007 נפסקו בגין מות עובר פיצויים בסך 250 אלף שקלים לאב ו-300 אלף שקלים לאם (ע"א 754/05). מדובר במקרה של מות עובר בהריון שהושג לאחר שלוש שנים של טיפולי פוריות.
בית המשפט העליון קבע כי יש להכיר בפגיעות הרגשיות והנפשיות אשר נגרמו להורים ואף פסק לטובתם כ-30,000 שקלים נוספים בגין הוצאות, עזרת זולת ונזקים ממוניים שונים. חשיבותו של פסק הדין הנ"ל (אשר מצוטט רבות בפסקי דין הנוגעים למות עובר בגין רשלנות) הוא בכך שהוא הרחיב את מעגל הנפגעים שזכאים לפיצוי וכלל בו גם את האב.
פסק דין זה נחשב לאחד מפסקי הדין החשובים הנוגעים לפיצויים בגין "אובדן פרי בטן". מדובר בפסק דין אשר התאשרר בבית המשפט העליון גם במסגרת עתירה לדיון נוסף. נקבע בו כי יש להורים שעוברם מת ברחם עילת תביעה שמבוססת על הקשיים הנפשיים והפיזיים אשר כרוכים בהריון. יתרה מזו, בית המשפט העליון אף הכיר בכך שמות עובר מגיע עד כדי אובדן תמיכתו העתידית והתיאורטית של הילד בהוריו.
בפסק דין שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בבאר שבע – ת"א (ב"ש) 7264/06 – נפסקו להורים פיצויים בסך 700,000 שקלים בגין מות עובר ברחם. במקרה זה, הרשלנות הרפואית באה לידי ביטוי באי אבחון נכון של דליפת מי שפיר אשר גרמה לזיהום תוך רחמי והאישה שוחררה לביתה כאשר כעבור כשבוע וחצי אחד מהתאומים שברחמה היה ללא רוח חיים.
ראו לעניין זה גם את פסק הדין שניתן בבית המשפט העליון בספטמבר 1999 (ע"א 398/99) ובו אושרו פיצויים בסך 800,000 שקלים בגין הפלה שבוצעה בעקבות פרשנות לקויה לתוצאות בדיקת דיקור מי שפיר. במקרה הנ"ל, הפיצויים נקבעו גם תוך התחשבות בכך שהאישה לא תוכל ללדת בעתיד.
לסיכום – האם מדובר ברשלנות רפואית?
מוות של עובר ברחם הינו אירוע טראגי וכאשר מדובר ברשלנות רפואית הדברים נאמרים ביתר שאת. הפיצויים בגין מקרה כאמור יכולים להגיע לכדי מאות אלפי שקלים. אולם יש לבחון את המקרה היטב שכן כאמור לא כל מות עובר ברחם הינו תולדה של רשלנות רפואית. לעתים קשה אף למקד את הנקודה הברורה בין הרשלנות לבין הנסיבות הטבעיות שאינן קשורות לצוות הרפואי. תפקידם של עורך הדין והמומחה הרפואי הינה לבור את מוץ מן התבן.
לבחון את הרשומות הרפואיות ואת המשמעויות המשפטיות הנגזרות מהן.
צור קשר להערכת סיכויי ההצלחה ותיאום פגישת ייעוץ.