רשלנות רפואית רופא משפחה
רופא המשפחה הוא פעמים רבות הרופא הראשון שאדם פוגש כשהוא חש ברע או מעוניין לבדוק בעיה רפואית כלשהי.
תפקידו ומעמדו בתור החוליה הראשונה בשרשרת הטיפול הינם קריטים. זאת מכיוון שרפואת משפחה הינה תחום רחב שמקפל בחובו אחריות גדולה.
על רופא המשפחה לדעת היטב מתי התסמינים המוצגים לפניו מצדיקים בירור מעמיק ומתי הטיפול צריך (ויכול) להסתיים בקופת חולים.
רופא המשפחה הוא פעמים רבות הרופא הראשון שאדם פוגש כשהוא חש ברע או מעוניין לבדוק בעיה רפואית כלשהי. תפקידו ומעמדו בתור החוליה הראשונה בשרשרת הטיפול הינם קריטים.
זאת מכיוון שרפואת משפחה הינה תחום רחב שמקפל בחובו אחריות גדולה. על רופא המשפחה לדעת היטב מתי התסמינים המוצגים לפניו מצדיקים בירור מעמיק ומתי הטיפול צריך (ויכול) להסתיים בקופת חולים.
לייעוץ בנושא רשלנות רפואית אצל רופא המשפחה
יש לשים לב גם לנתון נוסף מעניין בעניין זה. לפי משרד הבריאות (בדו"ח שפורסם בשנת 2015), יש בישראל כ-1,900 רופאים אשר הינם בעלי הסמכה לרפואת משפחה. עם זאת, קופות החולים מעניקות שירותים רפואיים בתחום על ידי כ-4,600 רופאים. כ-44% מרופאי המשפחה בקופות החולים אינם בעלי התמחות ברפואת משפחה אלא הינם רופאים כלליים (12% מרופאי המשפחה הנוספים הם מומחים בתחומים אחרים).
כיצד מזהים רשלנות רופא משפחה?
רשלנות רפואית היא עוולה המצויה בסעיפים 35-36 לפקודת הנזיקין (נוסח חדש), התשכ"ח-1968. על פי סעיפים אלה, רשלנות רפואית היא מקרה שבו נגרם למטופל נזק כתוצאה מטיפול רפואי רשלני. כלומר, על מנת להוכיח רשלנות של רופא משפחה יש להוכיח גם את הנזק שנגרם למטופל וגם את הקשר הסיבתי (העובדתי והמשפטי) שבין הנזק המתואר לבין התנהלותו של הרופא המשפחתי.
חשוב להדגיש כי רופא משפחה, מעצם תפקידו, חייב להיות לא רק פאסיבי אלא גם אקטיבי. עליו להראות כי הוא נקט בצעדים ממשיים לאבחון מחלתו של המטופל ולא הסתפק בדברים שנאמרו בחדר הטיפולים. לא אחת, האבחון נעשה בשיטת השלילה (האלימינציה). קרי, בשלב ראשון, הרופא שולל אבחנות ידועות ושכיחות, ובשלב שני שולל מחלות נדירות ונפוצות-פחות. כפי שנאמר על ידי בתי המשפט בעניין זה:
"כל אלו מעמידים בפני רופא המשפחה בקופת החולים רף מומחיות שונה מהסטנדרט הנדרש ממומחה בבית החולים, או במרפאת מומחים בנוגע למחלה בתחום מומחיותו" (ת"א 959/00).
וכן:
"דווקא משום שרופא המשפחה, או רופא כללי, אינו הרופא המקצועי, מטיל הדבר עליו אחריות כבדה. עליו להיות בעל כושר אבחנה וניסיון, כדי לבור את המוץ מן התבן. האבחנה היא יסוד הרפואה, ו אבחנה נכונה היא סוד המקצוע. גילוי מוקדם, ולמצער גילוי בזמן, יציל חיים" (ת"א 4177-02).
לא כל מקרה שבו רופא משפחה לא השכיל לאבחן את מחלתו של המטופל הדבר מעיד בהכרח על רשלנות רפואית המקימה עילת תביעה. בתי המשפט מודעים לכך שאין להטיל על רפואת המשפחה בישראל רף נורמטיבי גבוה מדי, כזה אשר הרפואה הציבורית לא תוכל לעמוד בו.
המבחן לעניין זה הוא מבחן "הרופא הסביר". דהיינו, בית המשפט מבקש לבדוק האם התנהלותו של הרופא במקרה הקונקרטי הייתה כמצופה ממנו בתור "רופא משפחה סביר".
היות שמדובר בתביעות הנוגעות לרפואה ולמשפט, ההליכים נעשים בצמוד לחוות דעת רפואית. המטופל שטוען לרשלנות רפואית מציג חוות דעת מקצועית מטעמו המסבירה את הטעמים הרפואיים (והטעמים המשפטיים הנגזרים מהם) בהתאם לנסיבות המקרה. חוות הדעת נערכת לרוב על ידי רופא משפחה מטעם התובע אשר יעמוד על הכשלים במקרה הנדון.
פיצויים בעקבות רשלנות רופא משפחה
רשלנות רפואית של רופא משפחה עלולה לגרום לנזק רב. לעתים, במקרים של מחלות קשות, אף לאובדן סיכויי החלמה ומוות. הפיצויים בתביעות הללו נגזרים מהנזק שנגרם למטופל והקשר הסיבתי שבינו לבין הרשלנות הנטענת. ככל שהנזק גדול יותר, כך סכומי הפיצויים הינם בהתאם.
מכיוון שרופא המשפחה הוא הראשון בשרשרת הטיפול, ייתכן בהחלט כי לרופאים המומחים ה"באים בתור" תהיה גם אחריות נזיקית. בסיטואציות אלה, בית המשפט יכול לפצל את האחריות לנזקים שנגרמו למטופל בין מספר גורמים.
סרטוני הסבר על תביעות ופיצויים בגין מחלות ממאירות
צור קשר להערכת סיכויי ההצלחה ותיאום פגישת ייעוץ.