איך מתכוננים לוועדה רפואית בביטוח לאומי ?
מטרתה של הוועדה הרפואית בביטוח הלאומי היא לקבוע את שיעורי הנכות של המבוטח. זאת בהתייחסות לממצאים המשתקפים במסמכים הרפואיים שהוגשו לוועדה ובנוסף לבדיקה הפיזית שנעשית, במידה שהיא נדרשת. על פי שיעורי הפגיעה או הנכות שניתנו לתובע, ייקבע גובה הפיצוי או הגמלה מהמוסד לביטוח לאומי.
היות שהחלטת הועדה נושאת משמעות כלכלית גדולה, הן למבוטח והן לבני משפחתו, כדאי מאוד להגיע אליה מוכנים. רצוי להיערך מראש ולדעת בדיוק מה מומלץ להגיד, איך להתנהג, כיצד לתאר את מצבכם הרפואי וכן הלאה. כל זאת בכדי שיעלו סיכוייכם לקבל שיעורי נכות ההולמים את הפגיעה ממנה אתם סובלים. לפניכם עיקרי הדברים שיש לדעת ולהכיר:
איסוף המסמכים הרפואיים הרלוונטיים
חשוב להצטייד לפני ההגעה לבדיקת הוועדה בכל מסמך רפואי רלוונטי שמתאר באופן מיטבי את מצבכם. בכלל זה נמנים צילומי רנטגן, M.R.I., C.T., תוצאות בדיקות רפואיות, אולטרסאונד, חוות דעת רפואית וכדומה. אם התובע מציג בפני הוועדה מסמכים מתאימים ובאופן מסודר עולים הסיכויים שיצליח להוכיח את מצבו הרפואי. הקפידו לצלם את המסמכים המדוברים כך שיוותר בידיכם העתק ככל שתדרשו להשאיר את החומר בידי הוועדה.
הצגת מצבכם הרפואי באופן יעיל ומהיר ככל הניתן
הצגת טענות בפני הוועדה נמשכת בממוצע דקות ספורות. יש להתכונן מראש ולכתוב טיעונים רלוונטיים תוך התמקדות בפגיעות הרפואיות הנוכחיות. ציינו ממה בדיוק אתם סובלים, תארו את השפעות הפגיעה על התפקוד והימנעו מחזרות מיותרות על פרטים. מומלץ לעבור על המסמכים ולוודא שלא פספסתם אף נקודה. לאחר שכתבתם את כל הנימוקים רצוי לעבור עליהם מספר פעמים ולשננם היטב.
כל דבר שלא ציינתם באוזני הוועדה לא קיים מבחינתה ולא יילקח בחשבון. על כן, ומשום שעצם המעמד עלול להיות מלחיץ וכאמור הזמן קצוב, כדאי לסכם באופן מסודר את הטענות על דף ולהגישו לוועדה. כך תוכלו להיות בטוחים שכל הפרטים נמצאים בתיק כשתתקבל ההחלטה בעניינכם.
הרכב הוועדה
ועדה רפואית מדרג ראשון תכלול לרוב רופא אחד שתחום התמחותו רלוונטי לפגיעה, ומזכיר המתעד את פרוטוקול הדברים. במקרה שהתובע סובל מפגיעות בתחומים רפואיים שונים, הוועדה תקבע אם יש צורך בבדיקה על ידי רופאים אחרים בתחומים הרלוונטיים למצב. רופאים אלו יגבשו חוות דעת בה יפורטו הממצאים בבדיקה ויוערך שיעור הנכות הרפואית. חוות הדעת תימסר לוועדה הרפואית ובסמכותה להחליט האם לקבלה.
על החלטה של הוועדה הרפואית ניתן להגיש ערר לוועדה רפואית לעררים. וועדה זו כוללת בדרך כלל שלושה רופאים שהתמחותם רלוונטית לפגיעה של התובע. במידה שמתברר כי הנפגע סובל מבעיות בתחומים רפואיים נוספים אשר הינם מעבר להתמחותם של חברי הוועדה, הוא יעבור בדיקה אצל רופאים אחרים המתמחים בנושאים אלה.
קבלת ייצוג וייעוץ משפטי
ועדה רפואית בביטוח לאומי היא הזדמנות כמעט בלעדית שיש למבוטח לקבל הכרה ולהוכיח את חומרת מצבו הרפואי ונכותו. חשוב לעשות הכל בכדי למקסם את הסיכויים להצליח בה ולקבל אחוזי נכות ההולמים היטב את המצב הנוכחי. ואכן, העצה הטובה ביותר לפני וועדה רפואית היא להיעזר בעורך דין המתמחה בהגשת תביעות אלו, עוד לפני תחילת ההליך.
עורך הדין יכול להסיר מהמבוטח את הצורך להתמודד עם הפרוצדורה הבירוקרטית שכרוכה בהכנה לוועדה ומפחית משמעותית את הסיכוי לטעויות לאורך הדרך. מעבר לכך, עורך הדין של הנפגע רשאי להיות נוכח ולייצג אותו בתוך חדר הוועדה ובזמן ביצוע הבדיקה עצמה. בכוחו להעביר לוועדה את המידע הרלוונטי באופן המיטבי וכל שנותר לנפגע הוא להיבדק פיזית על ידי הרופא.