רשלנות רפואית באבחון
אבחון הוא השלב הראשון בכל הליך רפואי ועל כן הוא ללא ספק מהרגעים הקריטיים של הטיפול. רק אבחון מקצועי ומיומן של הבעיה הרפואית, בהתחשב במלוא התסמינים והנסיבות, יכול להוביל למתן טיפול רפואי כראוי.
מנגד, רשלנות רפואית באבחון עלולה להסב נזקים קשים ובמקרים חריגים אף לחרוץ את גורלו של המטופל. דוגמה מפורסמת לכך היא למשל רשלנות באבחון סרטן שהינה כידוע מחלה אשר שיעורי ההחלמה ממנה הם פונקציה ישירה של מועד תחילת הטיפולים.
לייעוץ בנושא רשלנות רפואית באבחון
האם נתקלתם ברשלנות רפואית באבחון?
רשלנות רפואית באבחון, אימתי?
רשלנות רפואית באבחון נבחנת בהתאם ליסודותיה של עוולת הרשלנות המוגדרת בסעיפים 35 ו-36 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש], התשכ"ח-1968. על פי סעיפים אלה, ובהתאם למה שנקבע בפסיקת בתי המשפט, החובה המוטלת על הרופא המאבחן היא רחבה ומקיפה ביותר.
הפסיקה בעניין היא חד משמעית ורופא לא יכול לצאת ידי חובתו מבחינת אבחון מחלה גם אם הוא מסיק את המסקנה הנכונה מן העובדות שהובאו בפניו. כפי שנאמר על ידי בית המשפט העליון, "חלק מכישוריו של רופא סביר הוא לדעת לשאול, לחקור ולברר בדבר קיומן של תופעות מסוימות" (ע"א 2694/90, ההדגשה לא במקור).
הרופא לא יכול להסתפק רק במה שנראה על פני השטח והוא חייב לחקור את המצב על מנת לשלול או לאמת ממצאים מסוימים שיכולים להוביל אותו לאבחון הנכון. רשלנות רפואית באבחון יכולה גם לבוא לידי ביטוי באי ביצוע בדיקות רפואיות רלבנטיות שהיה על הרופא להורות על ביצוען.
עם זאת, יש לזכור כי למרות החובה הרחבה הנ"ל, תביעות רשלנות רפואית אינן יכולות להתבסס על "חוכמה שבדיעבד". התנהלותו של הרופא נבחנת אך ורק בהתאם לנסיבות, על פי הפרקטיקה הרפואית המקובלת ומכוח מבחן "הרופא הסביר". חשיבות גדולה יש לייצוג המשפטי בתביעות הללו שכן מדובר על הליכים המשלבים זה בזה אלמנטים משפטיים עם סוגיות רפואיות. מקצועיותו ומיומנותו של עורך הדין המייצג את הנפגע (ובני משפחתו) היא בעלת משקל רב לגבי סיכויי התביעה.
סוגים שונים של רשלנות רפואית באבחון
חשוב לציין כי רשלנות רפואית באבחון לא חייבת להיות על בסיס תחום התמחותו הספציפי של הרופא המטפל. דוגמה בולטת היא כאשר מטופל מגיע לרופא משפחה עם תלונות מסוימות הדורשות בדיקה של מומחה בתחום ספציפי, אך רופא המשפחה לא משכיל לנתח את המצב כיאות ומתבסס על אבחון שגוי או חסר.
הגשת תביעה בגין רשלנות רפואית באבחון מחלה
חלק ניכר מהתביעות המוגשות לבתי המשפט בגין רשלנות רפואית עוסקות בסוגיית האבחון. כאמור, האבחון המקצועי הוא שורש הטיפול ויש לו השפעה מכרעת על העתיד לבוא.
בתביעות רשלנות רפואית באבחון יש לבדוק היטב את נסיבות המקרה החל מהשלבים הראשונים ביותר ותוך התייחסות לתיעוד הרשומה הרפואית, ניתוח תלונותיו של המטופל בפני הרופא, ההיסטוריה הרפואית של המטופל, ביצוע מעקב אחר הבדיקות והטיפולים במועדים הרלבנטיים, פענוח תוצאות בדיקות ועוד.
תביעת רשלנות רפואית באבחון תלויה גם בנזק שנגרם למטופל כתוצאה מהאבחון הלקוי. למשל, האם האבחון גרם לפגיעה בסיכויי ההחלמה, באיזו מידה נפגעו סיכויי ההחלמה, האם האבחון הוביל לטיפול שגוי שגרם לנזקים, האם מתן טיפול נכון התעכב בגין האבחון המאוחר וכדומה. הוכחת הנזק היא חלק מהותי ובלתי נפרד מהתביעה.
איחור באבחון מחלה
יש לכם שאלה?
מלאו פרטיכם ונציג משרדינו
יחזור אליכם בהקדם.